project purmer heiloo

klant aan het woord….

Eigenlijk waren ze op zoek naar een inzethaard met deurtjes, om te voorkomen dat dampen uit de haard nog langer de woonkamer in zouden trekken. Maar eenmaal in de showroom van Haardencentrum Alkmaar viel de familie Purmer als een blok voor een warmte accumulerende hoekhaard met liftdeur.

Accumulerende haard voor langdurige stralingswarmte

Accumulerende haarden verbranden efficiënt en schoon op heel hoge temperaturen. De warmte wordt langdurig opgeslagen in de keramische schijven van de haard, die vervolgens gedurende een lange periode een gelijkmatige, aangename stralingswarmte afgeven. Ook nadat het vuur gedoofd is.

Doordat de verbrandingstemperatuur in een accumulerende houtkachel zo hoog oploopt, is relatief weinig brandstof (hout) nodig. Het hout wordt bovendien nagenoeg geheel verbrand, waardoor weinig asresten overblijven. Daardoor zijn de emissiewaarden van dit soort haarden bijzonder laag. Buren hebben er geen last van en ze voldoen aan alle regelgeving.

IK WAS METEEN
GEFASCINEERD DOOR
ALLE TECHNIEK DAAR

De installatie van een nieuw afzuigsysteem in de keuken was mede aanleiding voor de zoektocht van de familie Purmer naar een oplossing voor het rookgasprobleem. “Door de afzuiging ontstond een negatieve trek, waardoor rookgas in de kamer belandde”, zegt mevrouw Purmer. “Deurtjes leken ons een goede oplossing. Maar eigenlijk wilden we ook de woonkamer veranderen. Die was toch wat gedateerd. De  openhaard was nog een echte jaren zeventig haard met een plateau, dat flink de kamer in stak. We besloten het geheel om te vormen tot iets wat effectiever is en veilig kan branden, zodat je gewoon boodschappen kunt doen terwijl de haard brandt. En het moest ook buiten minder luchtvervuiling geven.”

HET BOUWPROCES STAP VOOR STAP