Limmerweg

In samenwerking met Kerssens de Ruiter Architecten

Begin jaren zeventig was het al het pronkstuk van de boerderij aan de Limmerweg in Castricum: de haard. Honderden kinderen warmden zich eraan in de tijd dat de stolp dienstdeed als vakantieboerderij voor weeskinderen van het Haarlemmer Coen Cuserhuis. Anno 2015 is de haard opnieuw een eyecatcher in het inmiddels tot woonhuis omgebouwde pand. Geheel in stijl gerenoveerd en aangepast aan de huidige wooneisen.

Veertig jaar terug al pronkstuk, anno nu absolute eyecatcher

Door een financiële bijdrage van koningin Juliana werd het in 1972 mogelijk een algemene ruimte in de vakantieboerderij van een haard te voorzien. Het werd het middelpunt van de historische boerderij. En dat bleef het toen de stolp later werd verhuurd aan onder andere scholen, scouting en grote families. De huidige eigenaren kozen ervoor de oude boerderij om te toveren tot woonhuis. Of liever: droomhuis. Met twee fantastische haarden.

Voor de grootscheepse renovatie van het pand namen de huidige eigenaren architect Kerssens de Ruiter in Alkmaar in de arm. Intussen gingen ze bij verschillende haardencentra op zoek naar dé geschikte haard. Maar zowel de gewenste haard als een geschikte leverancier werd niet gevonden. Tot de architect hen aanraadde Haardencentrum Alkmaar in te schakelen. Het duidelijke gesprek en het intensieve meedenken van het team van Haardencentrum Alkmaar gaven hen meteen een goed gevoel en vertrouwen. Toen ze in de showroom ook nog exact de haard vonden die ze zochten, was de knoop snel doorgehakt.

Tijdens de renovatie van de stolp, die zo’n jaar in beslag nam, werden de oude haard en  het tien (!) meter lange rookkanaal door Haardencentrum Alkmaar volledig in ere hersteld. Op de plek van de bestaande haard werd een Totem tunnel- ofwel doorkijkhaard geïnstalleerd, aan beide zijden uitgerust met een modern liftdeur systeem. Met liftdeuren open is het volop genieten van knapperend houtvuur,  dicht fungeert de haard als behaaglijke kachel met hoog rendement.  In het verlengde van de keuken werd nog een tweede haard geplaatst: de gashaard van Tulp B100 hoog. Een moderne, stalen gashaard met dubbele brander en fraai vlambeeld,  die – net als de Totem tunnelhaard – helemaal tot z’n recht komt in deze prachtig gerenoveerde stolp.

Voor Haardencentrum Alkmaar was dit een uniek project in een uniek pand met het eindresultaat dat we voor ogen hadden en waar we meer dan trots op zijn.