Herensociëteit de Dieu

Sigarenlounge door Piet Jan van den Kommer

In 2014 ontfermden ruim honderd mannen  zich over het monumentale Huize De Dieu, om het te behouden voor de toekomst. Het is een uniek pand, voorzien van bijzondere wand- en plafondschilderingen, klassieke ornamenten, verfijnd stucwerk en massieve schouwen. De leden van sociëteit de Dieu komen er samen voor het delen van kennis, kunde en contacten op zakelijk, vriendschappelijk, commercieel en cultureel gebied. Piet Jan van den Kommer werd ingeschakeld om het pand geschikt te maken voor zijn nieuwe doelstelling.

Grote elementen, daar houdt ontwerper Piet Jan van den Kommer van. Grote tafels,  grote stoelen, grote keukens en dus ook grote haarden. Voor Huize de Dieu aan de Langestraat in Alkmaar, een rijksmonument uit 1744, ontwierp hij – naast onder meer verlichting, meubilair en keuken – een kolossale haard.

Echt vuur. Mannenvuur.

De totaalgedachte bij De Dieu is dat je over 100 jaar nog altijd de geschiedenis moet kunnen aflezen van het pand”, zegt Piet Jan. “Zo zijn er klassieke ornamenten en wandschilderingen van toen en verlichting en haarden van nu. Wat we nu toevoegen moet eigentijds zijn. Ik houd van eenheid in interieur. Ik zoek altijd een bepaalde rust en pas daarom niet teveel verschillende materialen toe. Ik hou van leer, hout, steen en staal. Natuurlijke materialen die in gebruik mooier worden. Een leren stoel is net als een leren jas: hij wordt mooier naarmate erin geleefd wordt. Dat is met interieurs net zo. Je moet niet leven naar je interieur, het interieur moet leven. Dat geldt ook in De Dieu.

Om de zogenoemde sigarenlounge van De Dieu meer cachet te geven, ontwierp Piet Jan een twee meter hoge haard, in samenwerking met Haardencentrum Alkmaar. “De rookkamer is een sfeervolle en warme ruimte, echt een plek om ’s winters een sigaartje te roken bij de haard. En dan wel echt een haard. Geen waakvlammetje, maar echt vuur. We kozen voor een haard met de uitstraling van een houtvuur en het gemak van een gashaard. De haard is in trapmodel opgebouwd, omdat hij vrij veel ruimte nodig had en we niet aan de plafondornamenten wilden komen.”

Samenwerken met Haardencentrum Alkmaar is Piet Jan goed bevallen. “Het was onze eerste opdracht samen en intussen werken we vaker samen. Het is prettig om er zo’n professionele partij bij te hebben. Zeker met het oog op de veranderende milieuwetgeving. Er is veel kennis in huis. Ik stuur mijn klanten dan ook rechtstreeks door naar Haardencentrum Alkmaar.”

Piet-Jan van den Kommer – Noordervaart 127 – Stompetoren – 072 532 58 15 – contact@vandenkommer.nl – www.vandenkommer.nl