Duurzaam Verwarmen

Steeds vaker zoeken we naar duurzame oplossingen om onze woning te verwarmen. Het stoken van biomassa, hout en pellets is zo’n duurzame manier. Niet alleen vanwege het hoge rendement van de haard of kachel, maar ook omdat hout een hernieuwbare brandstof is, in tegenstelling tot de fossiele brandstof olie. 

Een ander aspect van duurzaam verwarmen is het optimaal benutten van de opgewekte energie en zorgen dat deze niet verloren gaat. Haardencentrum Alkmaar biedt verschillende systemen aan die niet-gebruikte warmte opslaan of transporteren naar andere vertrekken, of systemen waarbij warmte pas wordt opgewekt als er vraag naar is. 

De technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzaam verwarmen hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Welke alternatieven zijn er om de woning te verwarmen op een manier die de omgeving zo min mogelijk belast en die aansluit bij de persoonlijke woonwensen? Een overzicht.

MODERNE HOUTKACHEL

Voor liefhebbers van een ‘echt’ vuur gaat er niets boven het traditionele vlammenspel van een houtvuur. Moderne houtkachels hebben een hoog rendement en een zeer schone verbranding door de geavanceerde verbrandingstechniek en zijn daardoor uitermate geschikt voor het verwarmen van moderne, energiezuinige woningen. Door een beter geïsoleerde verbrandingskamer kunnen ze met behoud van een prachtig vlammenspel ook op een lager vermogen branden. Een comfortabele aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem als vloerverwarming, en bovendien zeer rendabel. Kiezen voor een sfeervolle houtkachel is een slimme investering die zichzelf snel terugverdient door een aanzienlijke besparing op de stookkosten.

HOUTGESTOOKTE CV HAARD

Een duurzaam alternatief om het huis comfortabel te verwarmen is het stoken van hout in een cv haard of kachel. Bij dit systeem onttrekt een geïntrigeerde warmtewisselaar warmte aan hete rookgassen en verwarmt water waarmee het bestaande verwarmingssysteem ondersteunt kan worden. Wanneer er geen warmtevraag bestaat, wordt het water opgeslagen in een geïsoleerde boiler voor gebruik op een later tijdstip. Op deze manier kan een cv kachel met een hoog vermogen en voldoende opslagcapaciteit een complete woning voorzien van warmte én van warm water! Een oplossing die veel sfeer in huis creëert, milieuvriendelijk verwarmt en waarbij ook nog eens flink bespaard wordt op de energierekening!

PELLETKACHEL

Het stoken van pellets wint aan populariteit in Nederland. Een pellet is een machinaal geperste korrel van zaagsel afkomstig van hout- en snoeiafval. Door hoge druk komt de in het hout aanwezige cellulose tijdens het persen vrij waardoor het zaagsel aan elkaar blijft plakken en de korrel zijn vorm krijgt. Pellets zijn een zuivere en stabiele brandstof met een opvallend laag vochtgehalte. De verbranding in speciale pelletkachels kan exact gecontroleerd kan worden. De automatische ontsteking en toevoer van pellets en de gebruiksvriendelijke digitale thermostaat maakt deze kachels uitermate geschikt om een ruimte langere tijd te verwarmen.

Bovendien heeft de overheid pellets erkend als duurzame brandstof en verleent subsidie bij de aanschaf en installatie van een pelletkachel. Een functioneel verwarmingssysteem dat goed is voor het milieu én uw portemonnee!

STRALINGSKACHEL OF HAARD

Accumulerende haarden en kachels, ook bekend als speksteen- en tegelkachels, zijn eveneens duurzame alternatieven. Bij deze vorm van verwarmen wordt de energie eerst opgeslagen in warmte-absorberende materialen en later geleidelijk vrijgegeven als aangename stralingswarmte. Er bestaan grote verschillen in toepassing, functionaliteit en gebruik. Zo geeft een sfeervolle speksteen houtkachel de opgeslagen energie in ongeveer twee keer de normale cyclus vrij, terwijl een meer functionele tegelkachel op één verbranding tot wel twintig uren warmte afgeeft. In beide gevallen draagt de milde straling bij aan een comfortabel binnenklimaat. En wist u dat de straling, net als bij lange infraroodgolven, een heilzaam effect heeft op uw gezondheid?

DUURZAAM EN SFEERVOL VERWARMEN

Overweegt u om uw (nieuwbouw)woning op een duurzame manier te verwarmen? Wij nodigen u van harte uit om onder het genot van een kopje koffie uw wensen te inventariseren en de mogelijkheden te bespreken.